Waarom 3 juni 2014 belangrijk is voor de Kauliller verkeersellende

In 2016, toen de zandbaronnen voor het eerst met hun plannen naar buiten kwamen, stond verkeersoverlast en verkeersveiligheid al met stip in de top-3 van belangrijkste knelpunten. Niet voor niks dat de milieudeskundigen in Brussel van half Kaulille het dringende advies kregen om voor de milieu-effecten van het verkeer grondige, actuele metingen te doen. Niet alleen op de Fabriekstraat en Kettingbrugweg, maar ook in Kaulilerdorp, op de Lillerbaan, Ringlaan en Raakstraat.

Uit het definitieve rapport blijkt dat ook met die adviezen helemaal niks, noppes, nada is gebeurd. Want de enige meting die gebruikt is, zat al ergens in een schuif. Ter hoogte van den Dynamite, waar ooit de ovonde moet komen, is welgeteld één dag het verkeer geteld. En wel op dinsdag 3 juni 2014 – volgens de internetarchieven een bewolkte, niet al te warme dag met wind uit het zuid-westen. Niet alleen was het een halve verlofdag, tussen de verlengde weekends van Hemelvaart en Pinksteren in. Maar in 2014 – dik zes jaar geleden – waren ook de Bocholter brouwers nog maar gedeeltelijk verhuisd naar de Kettingbrugweg met al hun zwaar verkeer.

Rond die ene dag meten – op 3 juni 2014 – op één plek in Kaulille – het kruispunt – is vervolgens een heel (duur) boekwerk gebrouwen met veel cijfers en tabellen die de schijn van deugdelijkheid moeten hoog houden.

Maar wie echt groen wil lachen, kan terecht op pagina 40 onder de dure titel “Gestuurde evoluties”. In afwijkende druk is onderaan de pagina, waarschijnlijk onder invloed van te veel Sezoens te vroeg op de dag, de volgende voorspelling opgenomen:

Ten gevolge van de verhuis van Brouwerij Martens is er vermindering van het verkeer te verwachten in de omgeving van het plangebied.

Wie dit snapt, mag altijd proberen het aan andere – nuchtere – mensen uit te leggen.

Maak ook uw mening kenbaar over dit onzinnig plan, en dit voor zondag 17 januari.