Nieuwe plaatjes, zelfde praatjes

Na de Zandbron-propaganda van begin 2016, en een eerste “Kaulille begraven voor de toekomst”-folder in mei van dit jaar, vond het gemeentebestuur het tijdens de zomermaanden nodig om nog eens met geld richting communicatiebureaus te smijten. Het resultaat, nog eens een folder met dezelfde kromme redeneringen, foute conclusies en voor de verandering nieuwe plaatjes, lag deze week in de bus. Op de zandwin-site (wat toch de goedkoopste én milieuvriendelijkste manier is om veelkleurenfabels aan de man te brengen) is het nu, zondagavond, trouwens nog altijd juni 2020.

Als ik het gevoel had dat mijn vrije tijd nuttig besteed zou zijn aan het bestuderen van dit werkstuk 3.0, aan het uitvogelen van de door ons gestelde vragen die bewust NIET beantwoord worden, en aan het opnieuw onderuit halen van dezelfde manifeste onwaarheden, dan had ik me daar zonder problemen achter gezet.

Maar dat gevoel heb ik hoegenaamd niet. Het komt kort hierop neer: half oktober, midden in de Week van het Bos, moet het schepencollege beslissen of het eind oktober met een plan naar de gemeenteraad gaat. D’r zijn in de zomermaanden pogingen geweest om zowel “die van ‘t groen” als “de boeren” te paaien. Maar met Kaulille hoefde blijkbaar ook nu nog altijd niet gepraat te worden. Kaulillenaar en schepen Vanherk, die naar verluidt al in 2016 achter gesloten Bocholter deuren liet horen dat in Kaulille niemand wakker ligt van de zand, blijft ook nu hevig voorstander van de plannen. Plannen die hij, naar eigen zeggen, zonder problemen verkocht krijgt in Kaulille. Alleen jammer dat hij dat nooit geprobeerd heeft, niet in 2016, ook niet eind 2018 toen hij de Kauliller stemmen nodig had, en evenmin in 2019, toen er een heel jaar de tijd was om zonder Corona-beperkingen en zonder verkiezingsperikelen het overleg in en met Kaulille te organiseren.

Dat is ieders goed recht. Maar Kaulille en de Kaulillenaren hebben ook hun rechten. Die beginnen bij een correcte informatie, gebracht op een correcte manier. Niet via een reeks fabeltjeskranten, niet via een nieuwe zandbak-infomarkt, en al helemaal niet via een gemeenteraad met geen of beperkt publiek.