Folderfabel 3: ovonde

In 2016, ten tijde van “De Zandbron” die Kaulille ook al wou begraven voor de toekomst, dacht Jan “Beton” Schrijvers dé truc gevonden te hebben om Kaulille de zandplannen te doen slikken: de ovonde!

Zoals overal is het de voorbije 20 jaar ook in Kaulille druk geworden op de weg. En ‘s morgens en in de late namiddag zelfs nog drukker. Met ook in Kaulille-Centrum opstoppingen – “congestie” – tot gevolg, beginnend bij dat rare kruispunt bij zaal Dynamite, waar Kettingbrugweg, Lillerbaan, Fabriekstraat, Steenweg op Kleine-Brogel, Bosschelweg en Kaulillerdorp net niet samenkomen.

Tot nog toe – gelukkig – zonder veel menselijk letsel. Daarvoor moet je in Bocholt aan de Hamonterweg zijn, helaas. Het belangrijkste incident aan “het kruispunt” moet tot nog toe de lekkende zeikton zijn, die enkele jaren geleden in alle vroegte het kruispunt onder de drek zette.

Een beproefde manier om doorstroming aan kruispunten te verbeteren zijn rotondes – ronde punten. Maar daarvoor is niet alleen plaats nodig, maar bij voorkeur ook een echt kruispunt, zoals in Kleine-Brogel. Voor de rare gevallen als Kaulille zou iets ovaals misschien helpen – een ovonde, dus. Plaats is al gemaakt, door het Oorlam op te kopen en te slopen. Waarvoor welgemeend hulde.

Heeft die ovonde iets met “de zand” te maken? Bitter weinig.

De Vlaamse wegenadministratie schreef dat in 2016 ook met zoveel woorden in een reactie op “De Zandbron”. Het bijkomende zware vrachtverkeer, van Winters én van de PRB, moeten evenzeer passeren richting Kleine-Brogel, Pelt, Hamont of Lozen. In het beste geval voorkomt de ovonde nog meer tijdverlies in de spitsuren, maar zelfs dat is af te wachten.

Want “ondes”, of die nu rond dan wel ovaal zijn, kunnen ook maar een bepaald verkeersvolume aan. Vanaf een bepaalde drukte zorgen ze niet voor een snellere, maar juist een tragere doorstroming. Op dat moment worden verkeerslichten weer beter dan “ondes”. Voor wie het niet gelooft: op de N76 van Meeuwen naar Genk is ter hoogte van de afslag Opglabbeek niet voor niks de rotonde opgedoekt. Idem op de N80 van Hasselt naar Alken en Sint-Truiden: eerst waren er lichten, vervolgens een dubbelbaans rotonde, en sinds de IKEA zijn er weer verkeerslichten.

Maar terug naar Kaulille, dat wordt begraven voor de toekomst. Volgens de folder zal 0 (NUL) procent van het zandgeweld passeren door Kaulillerdorp, en zal ook de Bosschelweg alleen opgeschrikt worden door F16’s en hun opvolger.

Wie dat gelooft, wens ik veel plezier bij het herbekijken van het bronsgroen propagandafilmke met schepen Leo en zijn nieuwe beste vriend.