De tunnelvisie van de telescopenvogelaars

Over de verklaring van de burgemeester , donderdagavond op de gemeenteraad, dat de bijgestelde plannen de goedkeuring van de verzamelde groene beweging wegdragen, inclusief Natuurpunt Bocholt, is het laatste woord nog niet gezegd.

Want voor zover mij bekend is een dubbel beschermd bos in Kaulille minstens zoveel waard als een bos in Genk, Hasselt of Houthalen. Ook al vinden Maaslandse telescopenvogelaars een stuk hei of een groowt Koowt met een bordje van “Natuurpunt” op de kijkhut veel interessanter om de ornithologist uit te hangen dan “maar” een dennenbos. En ook al vinden deze natuur- en milieuprofessionals dat meer dan twintig jaar zandkamions over lokale overbelaste wegen niet hun probleem is.

Want zij zijn voor de natuur – zolang het maar HUN favoriete soort natuur is, en ze er hun eigen bordje op kunnen hangen.

Dat soort natuur, nee, dat kan nooit een bos zijn met dennen. Een bos waar je meer hoort dan ziet, en waar tussen de Kauliller dennen vooral veel eiken, berken en lijsterbessen het zicht belemmeren op zwarte spechten, boomklevers, eekhoorns en reeën. En waar je een telescoop dus hooguit als dure wandelstok kan gebruiken.

Waar ook het laatste woord nog niet over gezegd is, is over de plannen zelf. Maar het ziet er hoe langer hoe meer naar uit dat na de provincie en de Vlaamse omgevingsminister-van-bossen-buiten-Kaulille de Raad van State aan zet zal zijn.

Na de Corona zie we elkaar weer in zalen en zaaltjes, en werken we gewoon met andere middelen verder aan een beter plan voor de Poeier. De argumenten hebben we al. De noodzakelijke centen, die zullen wel volgen.

Maar toch eerst en vooral dank aan jullie steun, de voorbije jaren.

Want: hoewel de plannen nog steeds niet deugen, en de WINters-for-Life nog altijd op tafel ligt, is er al meer bijgestuurd dan we in 2016 durfden hopen.

Intussen zijn we in 2021, en staan leefbaarheid, circulair bouwen en klimaatbeleid écht op de globale agenda. Maar blijkbaar nog niet op het achterkamerplaneetje Bocholt, waar zandbaronnen nog steeds baas zijn, over de grenzen van meerderheid en oppositie heen.

Tot de volgende!

Jos Gorssen

Natuur- en vogelliefhebber (ook zonder telescoop), en trotse aankomende eigenaar van nog meer bestaand bos. Dennenbos, dit keer. In Kaulille!